Jazz na kotačima

Jazz na kotačima je moderni dvojezični edukacijski program koji kroz “putujuće” radionice promovira jazz glazbu. Nastao je kao ideja vrhunskih glazbenika Lele i Joea Kaplowitz, koji kroz radionice nastoje potaknuti osjećaj individualne slobode kod sudionika. Program je namijenjen proširenju postojećeg programa glazbene kulture, koje kao jedno od područja tematike obrađuju i jazz glazbu te kao samostalni program za sve uzraste.

Posebnost ovih radionica jest što profesionalni voditelj i glazbenici dolaze u školu/učilište i što na licu mjesta kroz kratku povijest jazz glazbe i demonstraciju instrumenata zasebno i skupno sviraju pred učenicima, koji većinom nisu uživo imali prilike doživjeti koncert takve vrste glazbe.

Naposljetku, sudionike se motivira svirati instrumente i zajedno muzicirati uz pomoć voditelja i glazbenika. Radionica je dvojezična (na engleskom i hrvatskom jeziku), što dodatno ima poticajan element za zainteresiranost učenika za jazz glazbu, a u konačnici i motivaciju za daljnjim educiranjem u glazbi.

Uvod

Uvodna riječ voditelja radionice i glazbeni odabir za učenje i analiziranje

Instrumenti

Predstavljanje instrumenata i opis njihove uloge u jazz grupi uz glazbeni odabir

Povijest jazza

Kratki presjek povijesti i razvoja jazz glazbe uz video/audio prezentaciju i glazbene odabire

Improvizacija

Jazz improvizacija i vokalno-instrumentalna igra „Call and Response” – interaktivni dio

Interakcija

Zajedničko muziciranje – interaktivni dio ( / / / / / / / / / / )

Završetak

Završna riječ, pripremljeni materijali za prisutne te završni glazbeni odabir

TEHNIČKI ZAHTJEVI

Jedna prostorija srednje veličine s dovoljno prostora za minimalno 30 ljudi i glazbenike
(optimalno s ugođenim pijaninom ili glasovirom na korištenje, no nije uvjet)
- LCD projektor i zaslon (ili slobodan dio zida)

Opcije:
1. Jazz Duo: vokal/ručne udaraljke i klavir/tuba
2. Jazz Trio 1: vokal/ručne udaraljke, klavir/tuba i saksofoni/flauta/gitara/vokal
3. Jazz Trio 2: vokal/ručne udaraljke, klavir/tuba i bubanj/udaraljke/gitara/vokal
4. Jazz Quartet: opcija 3 plus kontrabas/električni bas ili opcija 2 plus bubanj/udaraljke

Umjetnički Voditelji

Jazz pijanist, orguljaš, tubist, aranžer i skladatelj. Redovni pijanist Jazz orkestra Hrvatske Radio-televizije.

Profesionalno se počinje baviti glazbom sa 15 godina u Washingtonu, SAD. Nakon toga svira sa prepoznatljivim imenima američke blues i jazz scene. Neki od njih su: Eddie Daniels, James Moody, Ernie Krivda, Greg Bandy, Randy Jonston, Wycliff Gordan, Ralph Bowen, and Sean Jones, Mark Rapp i drugi. Joe je takoder nastupao sa David "Fathead" Newmanom i blues legendom Koko Taylor i Lucky Petersonom. Nakon 1999. godine, Joe predvodi bendove koji nastupaju u Bijeloj Kući, te klubovima Blues Alley, The Knitting Factory, i The House of Blues.

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu, i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta (Arturo "Chico" O'Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Dick Griffin, Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, Bob Alberti, Ben Tucker). Lela upoznaje vokalnu improvizaciju preko Sheile Jordan na Jazz konzervatoriju u Grazu (Austrija). Također uči sa svjetskim imenima jazza..

Komentari